Onze verhalen

Kies participatievormen die energie opleveren

“De bijeenkomsten waren altijd binnen, in een duf zaaltje. Zaten we weer in een kring.”

Zo’n opmerking tijdens de evaluatie van een participatieproces wil je voorkomen. Hoe zorg je dat participeren geen sleur wordt? Het Omgevingskwartier is fan van participatievormen waarbij de energie gaat stromen en mensen betrokken blijven. We delen er graag een paar, ter inspiratie.

Speeddaten tijdens een doemee-avond
Een kerngroep van twintig bewoners was betrokken bij de plannen voor een nieuw recreatiegebied bij een dorp. Het ene subgroepje wilde graag een speelpolder, een ander groepje zette zich in voor natuurakkers, een derde ging voor een boomgaard en een vierde maakte zich hard voor een natuurijsbaan. Ze gingen met elkaar en de landschapsontwerpers in gesprek, zodat een mooi ontwerp ontstond waarin voor al die wensen plek was in het nieuwe recreatiegebied. Maar voor een langdurig succes had elk groepje behoefte aan mensen die na de realisatie konden helpen met het beheer of de organisatie van activiteiten. Tijdens een doemee-avond voor de dorpsbewoners gingen de subgroepjes op speeddate en pitchten ze hun ideeën aan geïnteresseerde medebewoners. Het werd een vrolijke, energieke avond, waarop meerdere bewoners zich opgaven om mee te helpen.

Bewoners ontmoeten bij een pop-up picknick
Hoe zorg je dat plannen die je met een klein clubje mensen maakt, landen bij de overige bewoners? Een pop-up picknick kan daarbij helpen. Kies een plek in de buurt en een goed tijdstip, regel een picknicktafel, leg er een tafelkleed op met een afdruk van het plan, zorg voor hapjes en drankjes en gebruik social media en ieders netwerk om te laten weten dat er een pop-up picknick is. Zo creëer je een laagdrempelige manier om bewoners te informeren over de plannen en ze warm te maken om mee te doen.

Inspiratieavond om ideeën op te doen
Waarom zou je het wiel telkens opnieuw uitvinden? Overal in het land zijn initiatiefnemers te vinden die plannen voor de omgeving hebben gemaakt en geïmplementeerd. Voor bewoners met een initiatief is het waardevol om te horen hoe anderen elders een soortgelijk initiatief hebben uitgewerkt. Bijvoorbeeld welke do’s en don’ts er zijn, in welke valkuilen je niet moet trappen en wat juist wel goed werkt. Tijdens een inspiratieavond kunnen ze met elkaar in gesprek. Dat levert herkenning, inspiratie en veel tips & tricks op.

Energie
Inspirerende bijeenkomsten helpen om zaken in beweging te krijgen en energie te laten stromen. Dat komt de ruimtelijke plannen en de betrokkenheid van deelnemers ten goede. Van welke participatievorm ben jij fan?

Posted by MarDek

Een gezonde leefomgeving zorgt voor blije mensen